7 kwietnia 2015 r. obchodziliśmy Światowy Dzień Zdrowia pod hasłem „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”. Tematem przewodnim tegorocznych obchodów było „Bezpieczeństwo żywności”.
Działania podjęte w naszej placówce miały na celu podniesienie świadomości młodzieży na temat zagrożenia wynikającego z niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności.
W ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia przygotowano gazetki tematyczne. Uczniowie i wychowankowie wysłuchali prelekcji na temat bezpieczeństwa żywności i chorób przenoszonych drogą pokarmową. Następnie odbył się quiz, w którym uczestnicy musieli odpowiedzieć na pytania dotyczące niebezpiecznej żywności. W konkursie wyłoniono trzech zwycięzców: Elizę Wolarz, Huberta Szymoniaka i Agatę Siedlecką. Dodatkowo wyróżniono Roberta Czekalskiego.
W dniu 13 kwietnia 2015 r. odbyło się spotkanie ze specjalistą dietetyki i planowania żywienia Dorotą Okoń na temat: „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”. Pani dietetyk zwróciła uwagę na zagrożenia, jakie niesie za sobą żywność niewłaściwej jakości oraz zachęciła młodzież do racjonalnego żywienia i aktywnego spędzania wolnego czasu.
W ramach tygodnia zdrowia młodzież uczestniczyła w zajęciach sportowych w siłowni, na basenie w Aquaparku oraz na ściance wspinaczkowej w Blokoblisko.
Organizatorami obchodów byli: Agata Rokicka i Krzysztof Suchorski.
Agnieszka Tokarek-Walczak