Zwiedzanie „Kaliszanki”

W dniu 14 stycznia 2015 roku słuchacze VI semestru Technikum Uzupełniającego dla Dorosłych nr 9 w zawodzie technik technologii żywności pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych  Krzysztofa Suchorskiego zwiedzili Fabrykę Pieczywa Cukierniczego „Kaliszanka”, która słynie z wafli i herbatników, w tym wafli w czekoladzie o nazwie „Grześki”.

Przed wejściem na halę produkcyjną słuchacze zostali zapoznani z obowiązującymi w przedsiębiorstwie przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, a także z możliwością wystąpienia zagrożeń podczas produkcji wyrobów spożywczych. Następnie zobaczyli cały proces technologiczny produkcji wafli i herbatników począwszy od przyjęcia surowców, poprzez przygotowanie półproduktów, wypiek, aż do pakowania wyrobów gotowych. Ponadto mieli możliwość obejrzenia najmłodszego działu fabryki z nowoczesnymi opakowaniami do bakalii pod nazwą „Siesta” oraz działu wykonującego podstawowe badania surowców i wyrobów gotowych w celu zapewnienia wysokiej jakości produktów.

Wycieczka do „Kaliszanki” była dla wszystkich uczestników ciekawym doświadczeniem i na pewno długo pozostanie w pamięci.

Agnieszka Tokarek-Walczak

Updated: 23 stycznia 2015 — 14:03